
مواد اولیه مورد استفاده در تهیه سوهان عبارتند از:
آرد، جوانه گندم، روغن، شکر، زعفران، زرده تخم مرغ، هل، پسته.
تهیه خمیر
رساندن آبگیری و عمل آوری خمیر))
شکل دهی
خنک کردن و بسته بندی
این محصول به سبب دارا بودن جوانه گندم، پروتئین فراوانی دارد و منبع فوقالعادهای از ویتامینها و مواد معدنی به ویژه ویتامینهای گروه B و E و آرامبخش اعصاب و روان است
تهیه خمیر جزء اصلی و اساسی مرحله تولید سوهان میباشد و با توجه به مواد اولیه مصرفی و فرآیند تولید دارای دو مرحله به شرح زیر است:
در مرحله اول :
آرد نول و جوانه گندم را در ظرف بزرگی ریخته و مقداری آب به آن اضافه کرده، طوری که محلول رقیقی تهیه شود. توسط حرارت و دستگاه همزن، این مواد با یکدیگر مخلوط میشوند، پس از آن که بوی خامی آرد برطرف شد، حرارت قطع شده و به مخلوط کمی استراحت داده میشود.
سپس با حرارت دوباره مخلوط به جوش درآمده، شکر به آن افزوده و کاملاً در مخلوط حل میشود.
برای افزودن روغن، حرارت قطع میشود تا محصول خنک گردد.
در مرحله دوم:
روغن، زعفران و زرده تخم مرغ به ترتیب به خمیر افزوده میشود. در تمام این مرحله، عمل هم زدن بدون وقفه صورت میگیرد.
در مرحله رساندن که شامل آبگیری و عمل آوری است، ابتدا مخلوط به دیگ آبگیری منتقل شده و توسط همزن به هم زده میشود تا آب آن تبخیر شده، غلظت آن افزایش یافته و شکل فیزیکی آن به خمیر نزدیکتر شود.
پس از خاموش کردن دستگاه همزن و قطع حرارت، خمیر چند دقیقه توسط وسیله ای دستی به نام هستون هم زده و عمل آوری میشود. در این مرحله خمیر به صورت یکپارچه درآمده و به سینی غنچه گیری منتقل میشود، پس از انتقال، پودر هل به خمیر افزوده میشود.
در مرحله شکل دهی، توده خمیر با وسیله ای به نام غنچه گیر به قطعات کوچکتر تقسیم و به سینی دیگری منتقل میگردد. غنچه های چیده شده بلافاصله توسط یک وسیله دستی به نام «مشته» تحت فشار قرار گرفته، کوبیده شده و پهن میشود که البته بسته به نوع و شکل سوهان مقدار پهن شدن فرق میکند. در مرحله بعدی مغز پسته و خلال بادام روی غنچهها پخش شده و زیر فشار مشته آرایش مخصوصی به خود میگیرد که البته این، در مورد سوهانهای گلی صادق است.
در سوهان لقمه ای قبل از این که سوهان به صورت لایه لایه درآید، مغز پسته و خلال بادام روی لایه نازک ایجاد شده، ریخته میشود و لایهها روی یکدیگر قرار میگیرند.
سوهان پس از شکل دهی به صفحه بزرگی که در مقابل آن یک خنک کننده قرار دارد منتقل میشود. در این مرحله سوهان خنک شده و شکل نهایی را به خود میگیرد. سوهان پس از سرد شدن، بسته بندی میگردد